Praktijk Voila Food & Color

'Kleur en voeding als medicijn'

Kleurentherapie

Wat is kleuren therapie?

Kleurentherapie (ook bekend als chromatherapy), is een vorm van lichttherapie.
Kleur is zichtbaar licht. Licht bestaat uit gewichtloze deeltjes die zich met een snelheid van ca. 300.000 km per seconde voortbewegen. Zo heeft elke kleur zijn eigen frequentie (ook wel trilling genoemd).

Elke kleur heeft ook een specifieke uitwerking. Van sommige kleuren word je vrolijk: oranje en rood werken bijvoorbeeld stimulerend en brengen je in beweging. Van blauw word je rustig.

Kleurentherapie wordt gebruikt om een individu in balans te brengen waar energie ontbreekt, of het nu een emotioneel, spiritueel, fysiek of mentaal probleem is.

Kleurentherapie wordt gebruikt om het zelfgenezingsproces van het lichaam te stimuleren en vele ziekten te behandelen.

Onderzoek toont aan dat neurotransmitters in het oog licht stimuli aan de hersenen doorgeven, zelfs aan blinden. Ons lichaam absorbeert ook kleur via de huid. Wanneer kleur wordt overgedragen via het menselijk oog, geven de hersenen hormonen vrij vanuit het hypothalamus gebied, oa, groeihormonen serotine en melatonine, die invloed hebben op onze stemming.

Kleur geeft ons meer dan alleen objectieve informatie over onze wereld, omdat het invloed heeft op hoe we ons voelen en op onze staat van gezondheid.

De lamp die gebruikt wordt voor het licht bestaat, net zoals gewoon licht, uit electromagnetische golven. In tegenstelling tot gewoon licht is dit licht gepolariseerd. Precies dit polarisatie-aspect vormt de sleutel van het therapeutische effect van de deze lamp in  Lichttherapie.

Het therapeutisch lichtspectrum dat het apparaat uitstraalt, is vrij van schadelijke UV-stralen (het licht brengt dus geen schade toe aan de celstructuren, het menselijk oog of de huid). Het lichtspectrum bevat het volledige zichtbare deel van het lichtspectrum (violet, blauw, groen, geel, oranje en rood) en slechts een fractie van het infrarood spectrum (480-3400 nm). Een geïntegreerde koeling in het apparaat zorgt ervoor dat de temperatuur van de huid bij dezelfde behandelingsafstand (10cm) constant 37° Celsius blijft. Zo is er geen enkel gevaar voor oververhitting van de huid.

Werking Lichttherapie

De werking van Lichttherapie is gebaseerd op een wisselwerking van meerdere mechanismen in ons lichaam:

1. Versnelde en verbeterde wondheling waardoor vorming van littekens wordt onderdrukt: het licht herstelt beschadigde celmembranen waardoor de cellen opnieuw zuurstof uit de bloedbaan kunnen opnemen en de opgenomen zuurstof verwerkt kan worden tot energie. Deze energie laat toe dat er nieuwe cellen kunnen aangemaakt worden waardoor de weefsels hersteld kunnen worden.

2. Ontstekingsremmend: het  licht zorgt voor de aanmaak van stoffen  die onze weefsels herstellen.

3. Stimulatie van ons lymfestelsel: het licht zorgt ervoor dat onderhuidse vochtopstapelingen (oedemen) en afvalstoffen vlugger verdwijnen.

4. Verbeterde doorbloeding: het licht met kleur  staat in voor de uitzetting en versnelde vorming van nieuwe bloedvaatjes waardoor er sneller en meer zuurstof (en andere bouwstoffen) naar de zieke en beschadigde weefsels gaan.

5. Pijnstillende en spierontspannende werking: het  licht vermindert de prikkeling van de zenuwbanen en verdooft de zenuwuiteinden, waardoor pijn verlicht wordt.

6. Stimulatie van ons immuunsysteem: de weerstand van ons lichaam wordt lokaal versterkt dankzij de  Lichttherapie

Ik zet indien gewenst kleurenlicht in als ondersteuning bij de counselinggesprekken.

Kleuren helpen het bevorderen van uw algehele welzijn bij emotionele en fysieke klachten

Bij de behandeling ligt u op een massagebank. U kunt uw kleding aanhouden. Lichte kleding heeft de voorkeur. De lamp staat op een standaard daarmee bestraal ik  verschillende plaatsen op het lichaam.

Voorbeelden van kleurentherapie? denk aan baby’s die geel worden en onder een violette lamp worden gelegd. De rode lamp bij een pijnlijke rug, Lichtbak bij depressie,
Blauwe lamp bij brandwonden.